söndag 15 oktober 2017

Huset på gång

Är ganska exakt ett år sedan senaste uppdateringen, tiden går fort. Är seg och långdragen process detta med husbyggandet och i och med att det fram till sommaren i år inte hade hänt särskilt mycket på husfronten, fanns det inte heller någon högre ambition från oss att hålla bloggen levande. Vi är fortfarande långt ifrån klara med byggandet men det har hänt en hel del, framförallt de senaste månaderna. Försöker att lägga ut några bilder med beskrivning på markarbetet, grunden, hur det såg ut när huset levererades i augusti samt var vi är idag. Förutom några instagramkonton och några enstaka bilder på nätet är det fortfarande svårt att hitta någon vettig information om priofyra. Detta är något som vi har saknat under vår resa.

Markarbeten påbörjades under juli månad i år. Efter många om och men skrev vi kontrakt med 6 stycken olika entreprenörer som skulle utföra arbetet: grund, snickeri, rörmokaren, målaren, plattsättaren och elektrikern. Initialt trodde vi att det skulle röra sig om en entreprenör som skulle ansvara för hela kedjan men nu blev det 6 st istället. Allt har inte gått som på räls vad gäller kontraktsskrivningar men mer om detta längre fram i kommande inlägg.

Tomten när arbetet påbörjades
Markarbeten flöt på relativ smärtfritt men det fanns en hel del bekymmer med stora stubbar och enorma stenar som var besvärliga att plocka bort. Detta hör dock inte till ovanligheterna när det gäller markarbeten och löstes så småningom med kraftigare maskiner. Vi fick också lägga på extra fyllning för att komma upp på samma nivå som var ritad på bygglovet. Detta var något som vi funderade på om vi behövde göra överhuvudtaget eftersom det innebar en extra kostnad med 50 000:- för oss. Att ändra på bygglovet hade kostat en betydlig mindre summa pengar. Till slut valde vi att fylla på extra och huset står nu ganska högt i jämförelse med gatan utanför. Valet har vi inte ångrat även om det som sagt kommer kosta oss en rejäl slant.

Stenar och stubbar

Ojämnt?

Fint väder var det under hela juli...Från början ville vi ha vägghängda toaletter i båda badrummen. Detta var dock något som Eksjöhus inte gick med på att ändra i husets ritningar. Vi bygger ett priohus och sådana typer av ändringar är ganska svåra om inte omöjliga att få till. Backupplanen var att vi skulle prata med rörmokaren innan plattan var på plats så att rören kunde dras till rätt ställe. Tyvärr fick vi inte veta i god tid när plattan skulle gjutas vilket gjorde att rören drogs enligt ursprungliga ritningar. Detta innebar att vi inte kommer få vägghängd toalettstol i lilla badrummet på bottenvåningen. Det hade gått att få till i efterhand men det hade inte varit helt snyggt med en stor låda som sticker ut från väggen. Ett annat alternativ hade varit att bila upp golvet och dra om rören men risken är stor att man råkar komma åt golvvärmerören och hade förmodligen inneburit en hel del extra kostnad för oss. Tråkigt såklart att detta har missats. Badrummet på övervåningen var det inga problem med att flytta på avloppsrören till rätt ställe.Kantelement, isolering, golvvärme och rör på plats

Gjutningsdags!

Grunden klar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar